Paardencoaching

Bij paardencoaching werken we met de inzet van paarden als hulpmiddel voor mensen.

Wat is paardencoaching?

Een paard is van nature een vluchtdier en een kuddedier. Als vluchtdier is het paard altijd, dag en nacht, bezig met het screenen van zijn omgeving. En doordat het kuddedieren zijn, zorgen de paarden voor elkaar. Want als het met één van de dieren niet goed gaat, zullen de paarden bij paniek niet zomaar vluchten. In plaats daarvan helpen ze hun kudde.

Een paard heeft tal van manieren om te zien waar eventueel spanning zit. Dat geldt niet alleen voor paarden, dat kunnen ze ook bij mensen. Het bijzondere is bovendien dat je in het bijzijn van een paard minder gaat nadenken en daardoor sneller in contact komt met je lichaam en gevoel. Paarden zijn gevoelige dieren en nemen jouw spanning over. Deze spanningen communiceren ze non-verbaal; met hun houding, gedrag en uitstraling. Het is aan mij als paardencoach om dit door te vertalen naar jou als cliënt. 

Hoe werkt het?

Vaak zeggen mensen tegen mij: “Ik mankeer niets, dus ik heb geen paardencoaching nodig.” Maar hoe vaak zeg je, het gaat goed met me, terwijl er op de achtergrond in je leven van alles speelt? Om ons heen gebeurt van alles, je gezin, de maatschappij, je werk, sportclub, vrijwilligerswerk noem maar op. En alles bedenken we met ons hoofd, maar hoe “voel” je je nu echt? En waar voel je dat dan. In de bak bij de kudde is de uitgelezen manier om daar achter te komen. 

Na een gesprek, gaan we de bak in bij het paard. Die zal jou meteen scannen op je energie, en daarop reageren. En ik ben degene die de reactie door vertaald naar jou. Soms is bij het paard in de bak zijn al een ervaring op zich, en zal ik jou rustig laten zijn. Aan het einde van de sessie volgt een nabespreking. Mensen ervaren een heerlijk soort rust daarna. Denken daarna vaak aan het paard of de paarden terug. De inzichten komen meteen of soms ook nog in de weken na de sessie. Een belevenis op zich. 

Jeugd

Wordt je niet gezien? Heb je het gevoel nergens bij te horen?

Denk je dat iedereen om jou heen beter/mooier is, dan dat jij bent?

Mijn kudde laat heel duidelijk zien dat jij er zeker toe doet. Hoe doen ze dat dan, ik hoor het je denken! Door jou te spiegelen, sta jij scheef, dan staan zij dat ook. Ze steunen je met hun warme vacht, als je een rot dag hebt gehad. Ze kunnen vooral ook heel goed luisteren. En…. Ze vertellen nooit iets door. 

Maar hoe zou het zijn als we eens even stilstaan, en voelen hoe het met ons gaat. Geen prikkels, alleen maar met je voeten in het zand (je mag je schoenen aanhouden) en je hoofd in de wind, samen met een paard.

Het paard die ervoor zorgt dat je je rustig voelt, dat je even kan ontsnappen aan alle prikkels. Hoe gaaf is dat omdat te beleven.

Voor de jeugd is het een hele belevenis om bij een paard in de buurt te zijn. En is het nog spannend, dan kijken we naar de paarden met een hek ertussen. Of we gaan samen het paard poetsen, om op die manier wat meer vertrouwen te krijgen.

Ik beloof je dat ik je ga inspireren, en dat je met een glimlach naar huis gaat. 

Herken je een of meerdere van onderstaande kenmerken bij jezelf of bij je kinderen?

 • Weinig zelfvertrouwen
 • Last van jaloezie
 • Een vol hoofd of moeite met concentreren
 • Boosheid en woedeaanvallen (kort lontje)
 • Slaapproblemen
 • Moeite om om te gaan met scheiding, overlijden of een andere heftige gebeurtenis
 • Moeite met emoties om te gaan
 • Gepest worden of zelf pesten
 • Niet lekker in zijn/haar vel zitten
 • Last van vervelende gevoelens zoals angst
 • Moeite met vrienden maken of houden

Neem dan contact met mij op, en samen gaan we hier uit komen.