Paardencoaching

Bij paardencoaching werken we met de inzet van paarden als hulpmiddel voor mensen. Paardencoaching helpt je om spanningen en stress los te laten en helpt kinderen die niet lekker in hun vel zitten.

Wat is paardencoaching?

Een paard is van nature een vluchtdier en een kuddedier. Als vluchtdier is het paard altijd, dag en nacht, bezig met het screenen van zijn omgeving. En doordat het kuddedieren zijn, zorgen de paarden voor elkaar. Want als het met één van de dieren niet goed gaat, zullen de paarden bij paniek niet zomaar vluchten. In plaats daarvan helpen ze hun kudde.

Een paard heeft tal van manieren om te zien waar eventueel spanning zit. Dat geldt niet alleen voor paarden, dat kunnen ze ook bij mensen. Het bijzondere is bovendien dat je in het bijzijn van een paard minder gaat nadenken en daardoor sneller in contact komt met je lichaam en gevoel. Paarden zijn gevoelige dieren en nemen jouw spanning over. Deze spanningen communiceren ze non-verbaal; met hun houding, gedrag en uitstraling. Het is aan mij als paardencoach om dit door te vertalen naar jou als cliënt. 

Voor wie is paardencoaching?

Eigenlijk is paardencoaching voor iedereen. Iedereen heeft weleens iets meegemaakt wat van invloed is op de rest van zijn of haar leven. Van sommige gebeurtenissen heb je meer last. Heb je spanning op je werk of in je relatie? Ben je overbelast en heb je (bijna) een burn-out? Voel je je down en heb je geen idee waar dat vandaan komt? Heb je weinig of geen zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld? Of vind je het moeilijk om je grenzen aan te geven en merk je dat je daarin vastloopt? Zelfs bij het maken van moeilijke keuzes kan paardencoaching een uitkomst zijn. Daarnaast is paardencoaching voor kinderen en de jeugd ook heel waardevol om mee aan de slag te gaan. En het mooiste gedeelte? Alles wat je een paard vertelt, vertelt hij niet door!

Voor kinderen, maar ook voor de jeugd, is het leven niet eenvoudig. Alles gaat in een stroomversnelling en we moeten altijd ‘aan’ staan, dat ervaren wij als volwassenen ook. Maar hoe zou het zijn als we een moment pakken om stil te staan, en te voelen hoe het met ons gaat? Geen prikkels, alleen maar met je voeten in het zand (je mag je schoenen aanhouden) en je hoofd in de wind, samen met een paard. Het paard dat ervoor zorgt dat je je rustig voelt, dat je even kan ontsnappen aan alle prikkels.

Voor kinderen is het een hele belevenis om bij een paard in de buurt te zijn. Als het nog te spannend is, kijken we naar de paarden met een hek ertussen of gaan we het paard samen poetsen om zo wat meer vertrouwen te krijgen.


Ben je benieuwd of paardencoaching iets kan betekenen voor jouw kind? Als je één of meer van de kenmerken hieronder herkent, is paardencoaching zeker het overwegen waard.

 • Weinig zelfvertrouwen
 • Last van jaloezie
 • Een vol hoofd of moeite met concentreren
 • Boosheid en woedeaanvallen (kort lontje)
 • Slaapproblemen
 • Moeite om met emoties of een heftige gebeurtenis om te gaan
 • Gepest worden of zelf pesten
 • Niet lekker in zijn/haar vel zitten
 • Last van vervelende gevoelens, zoals angst
 • Moeite met vrienden maken of houden

Juist omdat paarden zo gevoelig zijn, is paardencoaching heel waardevol voor mensen met dementie of een handicap. De ontspanning in de buitenlucht, het prikkelen van alle zintuigen, het stimuleren van fysieke activiteit: stuk voor stuk steunende factoren die een positief effect hebben op deze doelgroep. Een coachsessie draagt daarnaast bij aan de communicatie en samenwerking tussen de cliënt en een naaste, verzorgende of vrijwilliger. Paarden kunnen soms gevoelens weerspiegelen die de cliënt zelf niet onder woorden kan brengen, waardoor het een leuke én leerzame activiteit is voor jullie samen. Wist je dat paardencoaching voor sommige mensen met dementie zelfs herinneringen naar boven kan halen? Bijvoorbeeld aan de tijd dat zij zelf paarden hebben gehad, paard hebben gereden, of op een andere manier met paarden te maken hebben gehad.  
Paardencoaching helpt ook als eczeem je leven (of dat van je kind) bepaalt, en je geen idee hebt hoe je eraan komt, laat staan hoe je ervanaf komt. Zelf heb ik mijn hele leven eczeem gehad. Als er al iets hielp, dan was het tijdelijk. Hoe goed ik ook smeerde, het kwam steeds terug. Ondertussen werd mijn huid alleen maar slechter en dunner – en de jeuk bleef verschrikkelijk. Uiteindelijk heb ik mezelf via bio-resonantie laten doormeten in de praktijk van mijn vriendin Simone. Opeens ontdekte ik dat de oorzaak van mijn eczeem heel iets anders was dan ik dacht: stress en spanningen. Ik maakte kennis met het vak paardencoach en leerde ontzettend veel over mezelf. Paardencoaching hielp me om mijn spanningen onder controle te krijgen en het nog belangrijker: om mijn eczeem onder controle te krijgen, zónder smeren. Dus heb je eczeem en wil je graag weten wat mijn paarden jou te vertellen hebben? Maak dan een afspraak. Dan gaan we samen uitzoeken waar jouw eczeem vandaan komt én hoe we ervoor kunnen zorgen dat het voor jou een stuk duidelijker en dragelijker wordt.  

Steeds meer kinderen lopen vast in het huidige onderwijs. Kinderen zijn heel leergierig, maar stilzitten en luisteren past niet bij iedereen. Het gevolg? Deze leuke, sportieve, sociale en creatieve kinderen krijgen te maken met faalangst, zijn niet meer zelfverzekerd en ontwikkelen gedragsproblemen. 

Hoeveel de school en ouders ook met de leerlingen oefenen, er komt geen resultaat. En als je telkens geconfronteerd wordt met wat je niet goed kan, dan gaat leren je op den duur steeds meer tegenstaan. Vaak krijgen deze kinderen diagnoses als dyslexie, dyscalculie, ADD, ADHD, hoogbegaafdheid, hoog sensitiviteit of autisme.

Hoe help je deze leerlingen?

Anders Leren met Paarden is een methode waarbij leerlingen van de basisschool of de onderbouw van het voortgezet onderwijs worden gecoacht met behulp van paarden. Door de lesstof buiten en met de paarden aan te bieden, ontdekken de kinderen dat ze echt wel kunnen leren. En als je iets goed kan, dan krijg je ook weer meer zelfvertrouwen.

Hoe werkt Anders Leren met Paarden?

Voorafgaand aan het traject bespreken we de lesstof, waarbij we ook graag de school bij het traject betrekken. Er staat een vragenlijst klaar die door school ingevuld kan worden, zodat we direct tot de kern komen tijdens het Anders Leren met Paarden. 

Elke sessie begint met een korte, visuele top-down uitleg. We kunnen dit binnen doen, maar vaak doen we dit lekker buiten en in beweging. We gaan in de rijbaan aan de slag met de lesstof en halen daarna het paard erbij. Dan doen we eerst een warming-up, waarna we de lesstof samen met het paard doornemen; dat kan zowel op als naast het paard. De kinderen krijgen ook speciale spelletjes en oefeningen mee voor thuis, omdat het belangrijk is dat de kinderen regelmatig de lesstof aangeboden krijgen. 

Wil je meer weten of heb je nog vragen? Neem dan vooral contact met me op, ik beantwoord ze graag.

Je alleen opgeven voor een coachsessie kan best spannend zijn! Daarom heb je ook de mogelijkheid om voor duo paardencoaching te kiezen. Je kunt dan je beste vriend(in), je partner of een familielid meenemen. Tijdens deze duo coachingsessie kunnen jullie bijvoorbeeld aan een bepaald thema werken waar jullie gezamenlijk tegenaan lopen, maar je kunt de sessie ook inzetten voor je eigen ontwikkeling. Als er een specifiek thema is, kun je dit vooraf alvast aangeven zodat ik daar rekening mee kan houden.  Voorbeelden van thema’s zijn: 
 • Zelfverzekerdheid vergroten;
 • Grenzen aangeven;
 • Zelfverzekerd keuzes maken;
 • Doelen stellen;
 • Rouwverwerking;
 • Mentale en fysieke veerkracht;
 • Stressklachten verminderen.

Ben jij een gelukkige paardeneigenaar? Dan weet je precies hoe fijn het is om met je paard bezig te zijn, als recreatieruiter of wedstrijdruiter. Een heerlijke buitenrit, samen trainen voor wedstrijden, het poetsen. Tijdens al deze momenten geeft je paard signalen af om je iets duidelijk te maken, alleen begrijpen wij deze signalen nog niet altijd. Paardencoaching helpt je om deze signalen te begrijpen én ze zelf ook te herkennen. Dit verbetert niet alleen jullie band, maar ook jullie prestaties tijdens wedstrijden. 

 

Deze coachsessie(s) doen we met je eigen paard en op je eigen locatie, want van je eigen paard kun je ongelofelijk veel leren. Wanneer je als paardenmens je geest open leert te stellen voor dit concept, gaat er een hele nieuwe paardenwereld voor je open. Nieuwsgierig geworden?

 

Bekijk hieronder de tarieven voor paardencoaching. Goed om te weten: alle tarieven zijn inclusief btw.

 

Coachingstraject

Voor coaching is het effectiever als je een aantal sessies doet over een langere periode, dit geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. Hierdoor krijg je de kans om je inzichten te laten bezinken. Voor de meeste mensen is een traject van 5 sessies verdeeld over meerdere weken voldoende.

 

Paardencoaching 

Losse individuele coachsessie 

€ 95,00 | Duur: 1,5 uur, incl. voor- en nabespreking

Bij een individueel traject van 5 sessies krijg je 1 sessie gratis

€ 380,00 | Voor 5 sessies van 1,5 uur

 

 

Anders Leren met Paarden

€ 75,00 | Duur: 1,5 uur, incl. voor- en nabespreking

 

Duo paardencoaching

€ 90,00 p.p. | Duur: 2 – 2,5 uur, inclusief voor- en nagesprek

Tijdens een duo coachingsessie leg ik eerst uit wat paardencoaching inhoudt, daarna krijgen jullie ieder een individuele paardencoachsessie. Daarbij kan de ander meekijken, zodat je van elkaar kunt zien wat er bij de ander speelt en daarover in gesprek kunt gaan. 

 

 

Hek Coaching

€ 25,00 | Duur: 30 minuten

Heb je het idee dat coachen met een paard voor jou net een stapje te ver is, of durf je niet bij een paard in de buurt te komen? Ook dat is geen probleem. Je kunt een afspraak maken om langs te komen en de paarden vanachter het hek te bekijken. Tijdens deze sessie maken we kennis met elkaar en met de paarden. Daarna kun je besluiten om alsnog voor een traject te kiezen.

 

 

Jij en je paard (op locatie)

€ 95,00 | Duur: 1,5 uur, incl. voor- en nabespreking 

Wil je beter met je paard leren omgaan en écht leren communiceren? Schrijf je dan in voor deze sessie van 1,5 uur met je eigen paard, inclusief voor- en nabespreking. Deze sessie kan op verzoek bij jou op locatie plaatsvinden. Reiskosten zijn € 0,25 per kilometer vanaf postcode 1711 SV, Hensbroek. Binnen een straal van 10 km hoef je geen reiskosten te betalen.

 

 

Team Coaching

Ook dat kan bij TheaCoacht! Er zijn verschillende vormen van Team Coaching mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden, ik denk graag met je mee.

 

Mantelzorg via ZorgMies Alkmaar

TheaCoacht werkt samen met ZorgMies Alkmaar. ZorgMies biedt vervangende of ondersteunde mantelzorg in de regio Alkmaar en betrekt ook graag dieren bij de begeleiding van de cliënten. En het mooiste? Je kunt ZorgMies op verschillende manieren financieren: particulier, via een Persoonsgebonden Budget (PGB) of uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met me op.