Over ons

Ik ben Thea van Sante – de Graaf van TheaCoacht! Paardencoach, sportmasseur voor paarden en jouw aanspreekpunt als je meer wilt leren over de omgang met je paard.

Als klein meisje vond ik paarden enorm grote beesten, maar ze waren ook enorm fascinerend. In de auto bij mijn ouders droomde ik over paardrijden, en dan vooral het springen over alle hindernissen die op ons pad kwamen. Toen ik later zelf ging rijden, volgde er een leerzame tijd. Van de paarden heb ik geleerd om iedere keer mijn grenzen te verleggen en om mijn eigen weg te gaan. En deze weg is nog lang niet teneinde. Want paarden brengen je daar waar jij wilt zijn, in jouw snelheid en over je eigen pad.

Paardencoach

In de zomer van 2020 ben ik begonnen met de opleiding tot paardencoach bij Caprilli Coaching en Training. Daar is mijn pad weer verder gegaan. Gecoacht worden met behulp van paarden, dat had ik nog nooit meegemaakt.

 

De opleiding tot paardencoach heeft mij veel geleerd over mezelf. En niet alleen de leuke dingen! Want wat gebeurde daar in die paardenbak bij het paard? Bij elke deelnemer reageerde het paard anders. En binnen de kortste keren gebeurde er wat met de persoon in de bak. Onze opleidster wist haarfijn de reacties van het paard te vertalen en dat deed wat met de hele groep. 

 

Mij heeft dit enorm geraakt, tot in het diepste van mijn vezels. Ik, die al mijn hele leven met paarden te maken had, zo emotioneel om dat wat een paard de mens laat zien, en wij als mens die dit niet of bijna niet in de gaten hebben. En natuurlijk ben ik vaker geraakt om wat een paard doet, of laat zien, maar in die opleiding ging ik beseffen dat het vak paardencoach wel een heel bijzonder vak is! En juist daarom wil ik anderen óók graag laten ervaren wat de energie van paarden met je doet.

Mijn collega's

Sinds 2021 woon ik in Hensbroek en staan onze twee paarden, Urvin en Royal Dorena, achter ons huis. Ik woon hier met mijn man Jaap en onze zoon Nick, die allebei ook van paarden houden. We hebben thuis ook twee ezels die vaak meedoen met de coachsessie: Nono en Yamy. En sinds augustus 2022 hebben we ook een fjordenpaard Veiko.

Urvin

Urvin is een bruine KWPN-ruin van 21 jaar. Hij is bij ons gekomen op de leeftijd van 2,5 jaar. Een groentje, die alles nog moest leren. Maar eigenlijk kon hij alles natuurlijk al, alleen wij mensen voegen daar dan nog van alles aan toe. Wij hebben samen al heel veel kilometers gemaakt. Letterlijk en figuurlijk. Van duin- en strandritten, dressuurproeven, springparcoursen, en onze grootste passie: eventing! Urvin is een coole gast, maar met een gevoelige snaar. Hij kan je als geen ander laten zien hoe het met je gaat. Hij is de rots in de branding voor andere paarden, dan zegt hij: “kom maar met mij mee”.

Royal Dorena

Royal Dorena is een schimmel NRPS-merrie van 13 jaar. Zij is bij ons gekomen toen zij 7 jaar oud was. Een moeder van 3 veulens! Deze dame is super gevoelig als het om haar lijf en leden gaat. Voor ons een top uitdaging om daarmee om te gaan. Doortje, zoals wij haar noemen, heeft niet de wedstrijdervaring van Urvin, maar doet niet onder voor hem. Zij heeft samen met mijn man Jaap al veel kilometers in de benen. En daarbij laat zij steeds weer zien eigenlijk nergens bang voor te zijn.

Nono

Nono is een ezeltje van 3 jaar. Zij is het type dat uitstraalt: “Ga eens aan de kant, want ik wil graag gezien worden!”. Super lief, maar zeker dominant. Nono wil graag de leider van de kudde zijn met haar 1,05 m. Maar dat lukt niet altijd! En dat vindt zij dan heel erg lastig. Ze heeft snel de lachers op haar hand, met haar malle capriolen.

Yamy

Yamy komt uit Spanje en zij is een echte grote Catalaanse ezel van 2 jaar. Ze is rustig, bedaard en kijkt eerst de “ezel” uit de boom. Yamy heeft hele grote oren en daar reageert iedereen op. Een geweldig lief dier, met een gouden karakter.

 

 

Veiko

Veiko is sinds augustus 2022 bij ons. Veiko wordt 4 jaar in april, en is een fjord, dit ras komt van oorsprong uit Noorwegen. Veiko is heel goed in het aangeven van zijn grenzen, en gaat daarbij over jou grenzen. Maar daardoor kan je als mens heel veel van hem leren.

Wil je meer weten over paardencoaching? Je leest hier wat het inhoudt, hoe ik te werk ga en hoe je een afspraak plant.